Nederlands
Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Contact AMCSBrochures
Blog september 2019 Updated juli 2023

5 tips om je bedrijf (meer) groen te maken

Bedrijven met duidelijke mandaten maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn op de goede weg met manieren van werken die een circulaire economie ondersteunen, en opereren onder de drie R's: verminderen, recyclen en hergebruiken. Om uw mandaten te laten werken, moet het echter worden ingebed in uw cultuur. Behandel het als een nice-to-have en het is nutteloos. U en uw medewerkers moeten erin geloven om uw inspanningen succesvol te laten zijn. Leef het. Adem het in. Werk eraan. Om ervoor te zorgen dat initiatieven worden opgevolgd, benoemt u een team om uw duurzaamheidsinspanningen te overzien en te stimuleren.

Bel me terug

Lara van Rijswijk

Head of Marketing EMEA & ANZ

Bedrijven met duidelijke mandaten maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn op de goede weg met manieren van werken die een circulaire economie ondersteunen, en opereren onder de drie R's: verminderen, recyclen en hergebruiken. Om uw mandaten te laten werken, moet het echter worden ingebed in uw cultuur. Behandel het als een nice-to-have en het is nutteloos. U en uw medewerkers moeten erin geloven om uw inspanningen succesvol te laten zijn. Leef het. Adem het in.   Werk eraan. Om ervoor te zorgen dat initiatieven worden opgevolgd, benoemt u een team om uw duurzaamheidsinspanningen te overzien en te stimuleren.

Extra voordelen

Voor iedereen die de zakelijke winst niet ziet in het zijn van een milieusteward, denk nog eens na. Groen worden is ook zakelijk zinvol, in de vorm van financiële prikkels. Ja, uw inspanningen kunnen leiden tot goede PR (maar ga niet groen omwille van goede PR, het zal alleen terugkomen om u te achtervolgen) - maar zie uw inspanningen als het juiste om te doen, omdat klanten uiteindelijk zaken willen doen met bedrijven die erop uit zijn om goed te doen. En voor de CFO's die er zijn: de maatregelen die u neemt, kunnen van alles betekenen, van belastingkredieten tot geen btw-kosten, afhankelijk van waar u zich in de wereld bevindt. Dus, geef het een kans. De generaties van de toekomst zullen dankbaar zijn.

Zorg er echter voor dat u geloofwaardig bent als u besluit te communiceren over uw MVO-inspanningen. De laatste tijd is er veel een verhaal over bedrijven die de wereld proberen te laten zien hoe milieuvriendelijk ze zijn, waardoor hun merk in feite een "eco-make-over" krijgt. Zelfs als de voorstelling niet altijd 100% waar is, zijn het hart en de intentie op zijn minst op de juiste plaats, maar de wereld heeft acteurs nodig die het gesprek voeren.

Groen worden is gewoon het juiste om te doen, wat op zich al genoeg reden zou moeten zijn om milieuvriendelijke praktijken aan te nemen. Met dat in gedachten helpen deze vijf tips je op weg naar een groener bedrijf:

  1. Ga de cloud in
    Verminder de afhankelijkheid van uw bedrijf van papier, dat goed is voor 14% van alle wereldwijde houtoogst. Als er geen manier is om het gebruik van papier 100% van de tijd te vermijden, koop dan gerecycled papier en recycle het jouwe op zijn beurt.

    Een ander probleem met papier is de hoeveelheid opslagruimte die uw documenten nodig hebben. Overschakelen naar een cloudopslagoplossing lost dat probleem op. Het zal niet alleen verspillende uitgaven op papier verminderen, maar ook de efficiëntie bieden die gepaard gaat met digitale oplossingen.

    Nog een voordeel: digitaal maakt de ruimte vrij die fysieke opslag opeet. In feite staat 125.000 vellen papier gelijk aan ongeveer 2,5 GB aan gegevens.

    Breng het naar een hoger niveau en ga voor een cloudoplossing van een bedrijf dat volgens u draait op duurzame energie en zich inzet voor een schonere toekomst. Datacenters kunnen ook hun tol eisen van de hulpbronnen van de planeet, een - tot voor kort - verborgen onderdeel van de milieuvergelijking.

  2. Moedig werknemers aan om hun auto thuis te laten
    Denk aan het stimuleren van werknemers om hun CO2-uitstoot te verminderen door hun auto van de weg te houden. U kunt een vergoeding aanbieden voor het nemen van het openbaar vervoer, of een regeling waarmee ze regelmatig thuis kunnen werken (extra bonus: uw werknemers zullen uw flexibiliteit waarderen). En als fietsen of wandelen haalbaar is, moedig het dan ook om gezondheidsredenen aan. Autodelen is een andere manier waarop werknemers hun CO2-voetafdruk kunnen verkleinen.

    Tweet erover – maak ophef op sociale media. Laat uw klanten en potentiële klanten weten dat u het milieu serieus neemt en daag hen uit om hetzelfde te doen. Nogmaals, je moet oprecht zijn in je inspanningen, anders is het een moot point. U zou een schoner milieu moeten bevorderen, niet uw bedrijf. Maar door de eerste te doen, doe je automatisch de tweede zonder het zelfs maar te proberen.

  3. Recyclen, of nog beter, hergebruiken
    Als u nog niet dubbelzijdig afdrukt, hebt u een schone kant van papier om af te drukken. Het is duidelijk dat we het hebben over notities of interne memo's. Als iets een nieuwe bestemming kan hebben, doe het dan. Dat moet altijd het doel zijn.

    Gooi bijvoorbeeld niet zomaar kantoormeubilair of apparatuur weg die u niet meer wilt. Doneer alles aan een goed doel, of een organisatie die gespecialiseerd is in het hergebruiken van items voor hergebruik.

    Als doneren om welke reden dan ook geen optie is, heb je nog een paar opties. Sommige fabrikanten, zoals Apple, hebben een mailback-programma. U kunt een elektronicarecycler bellen, die uw apparatuur ontdoet van onderdelen die kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Sommige hiervan rekenen een kleine vergoeding, maar u moet het beschouwen als de prijs van verantwoorde actie. Evenzo rekenen sommige fabrikanten ook een vergoeding om oude apparatuur terug te nemen. In een ideale wereld zullen deze vergoedingen ook verdwijnen. Fabrikanten moeten ook verantwoordelijk worden gehouden en hun deel doen.

  4. Externe vergaderingen online bijwonen
    Houd rekening met de reiskosten voor vergaderingen. Waarom koolstofdioxide in de lucht spugen om er te komen? Gebruik Skype, Microsoft Teams, Google Hangouts of een andere vergelijkbare digitale oplossing. Dit is ook een onschatbare timesaver, zodat u de tijd kunt gebruiken om te werken in plaats van benzine te verbranden van en naar de vergadering.

    Als u persoonlijk moet gaan, probeer dan indien mogelijk de trein te nemen in plaats van het vliegtuig, of gebruik het openbaar vervoer in plaats van de auto.

  5. Houd rekening met de milieu-impact voordat u koopt
    Met kantoorbenodigdheden, apparaten, machines en apparatuur zijn sommige minder schadelijk voor het milieu dan andere.

Ga altijd voor de milieuvriendelijke optie. Koop bijvoorbeeld niet alleen pennen. Een snelle Google-zoekopdracht retourneert biologisch afbreekbare pennen gemaakt van hernieuwbaar materiaal. U moet ook slimme stekkerdozen en USB-opladers op zonne-energie gebruiken, die uw energierekening helpen verlagen. Schakel ook over op groene schoonmaakmiddelen. De alternatieven brengen schadelijke chemicaliën zoals formaldehyde in de lucht.

Wat betreft zware artikelen, zoals apparatuur, moet u altijd op zoek gaan naar energiebesparende functies. U moet ook goed kijken naar de toewijding van de fabrikant aan duurzaamheid. Hebben ze een CO2-nulregeling? Sommigen wel. Ze bieden een aanzienlijk assortiment producten die zijn ontworpen met het einde van de levensduur in gedachten. Ze hergebruiken en recyclen ook actief materialen.

Als laatste opmerking is het opleiden en trainen van uw personeel even belangrijk om te slagen met uw MVO-inspanningen en om de planeet te helpen. Zoek uit hoe de lokale recyclingpraktijken zijn. Hoe moeten de medewerkers hun afval sorteren in de vuilnisbakken op kantoor? Zorg ervoor dat deze items duidelijk zijn gesneden en deel uitmaken van hun onboard training wanneer u bij het bedrijf komt. Zorg voor een aangewezen recyclingexpert op kantoor, bij wie het personeel terecht kan voor het geval ze vragen of suggesties voor verbetering hebben.

(We raden ook aan om uw personeel en nieuwe medewerkers te voorzien van een herbruikbare waterfles - bij voorkeur met het bedrijfslogo natuurlijk - als welkomstgeschenk. Gooi die plastic waterflessen voor eens en altijd weg in je kantoor!)

Deze 5 tips kunnen worden gebruikt als een soort begin van richtlijnen voor goede MVO-initiatieven, maar er zijn zeker nog veel meer geweldige ideeën die ook in deze lijst moeten worden opgenomen (goede ideeën zijn hier altijd welkom). Als bedrijven en mensen zich houden aan dergelijke initiatieven, betekent dit dat ze het type zijn waarmee u zaken wilt doen. En als je eigen bedrijf zo is, dan zullen anderen ook met jou willen samenwerken. Alleen samen kunnen we het milieu redden.

Deel dit op:

Facebook X LinkedIn

Laat ons zien wat het AMCS Platform voor jou kan doen!

Laat AMCS je laten zien hoe je je activiteiten kunt optimaliseren om je winst te verhogen, je efficiëntie te verbeteren en je bedrijf te laten groeien.

Vraag een demo aan

Webinar on Demand: AMCS Platform Overzicht

Dit webinar geeft een inleidend overzicht van AMCS Platform, de end-to-end cloudoplossing die volledig inzicht geeft in uw activiteiten.

Bekijk webinar on demand nu

Resources

Webinar

Innovaties in de circulaire economie: AI in Grondstoffenbeheer

Evenement

ESG Europe Summit

Evenement

Innovatie en duurzaamheid voor een circulaire economie

Bekijk andere resources

Klaar om uw digitale reis te beginnen?

Blijf op de hoogte door je nu aan te melden voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
DEMO

Vraag een demo aan om te ontdekken hoe onze softwareoplossingen groei en duurzaamheid binnen uw organisatie kunnen stimuleren.

Exploreren Carrières Oplossingen Weg Privacy Statement Impressum Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Volg ons op