Based on your current IP address we detected that you will have the best experience with the following settings: country:Nederland language:Nederlands
AMCS Recyclingsoftware metaal papier kunststof recycling.jpeg (1)

13 mrt 2020

AMCS Recycling Software verbetert efficiëntie en vergroot marges

Geïntegreerd IT-systeem biedt actueel totaaloverzicht en vermindert operationele risico's

Recycling

De recycling van metaal, papier en kunststof automatiseren. Dat kan met de AMCS Recycling Software, een geïntegreerd IT-systeem dat alle operationele processen stroomlijnt van metaal-, papier- en kunststofrecyclers. Omdat bedrijven hierdoor efficiënter kunnen werken, vergroten ze hun omzet en marges. Doordat data automatisch wordt uitgewisseld, biedt de recyclingsoftware bovendien continu een 360 graden overzicht. Recyclingbedrijven hebben daardoor een compleet beeld van inkomende stromen, de recycling en verkoop van grondstoffen, en kunnen zo hun operationele risico’s beperken. Ook is er door digitale processen minder papier nodig waardoor de impact op het milieu afneemt. 

>> Foto: Metaalrecycling bij Holland Recycling dat alle operationele processen heeft gedigitaliseerd en geautomatiseerd met AMCS Recycling Software. Lees hier ook het interview met directeur Majid Arai.

Geïntegreerde oplossing voor recyclers wisselt informatie automatisch uit

Voor één of meerdere locaties alle operationele processen automatiseren en daardoor het totale traject voor de inkoop, het sorteren en de verkoop stroomlijnen. Dat kan met de AMCS Recycling Software; van het vastleggen van contracten en prijsafspraken, het verwerken van orders, de in- en verkoop van ingezamelde fracties, het op schaalniveau wegen van deelvrachten, het controleren en accepteren van materiaalsoorten, het volgen van vrachten, inclusief douanedocumenten, en container-tracking en de administratieve verwerking om creditnota’s en facturen te versturen.

De AMCS Recycling Software is een ‘end-to-end oplossing’ speciaal ontwikkeld voor afvalinzamelaars en -verwerkers van metaal, kunststof en papier voor zowel voor het MKB als grote bedrijven. Gegevens worden één keer ingevoerd, zijn centraal beschikbaar en altijd up-to-date door het real-time uitwisselen van data. Alle informatie die op het terrein wordt geregistreerd, wordt uitgewisseld met het systeem in de backoffice, inclusief het tegelijkertijd koppelen aan de juiste transactie. Voorbeelden hiervan zijn foto’s van het inwegen van inkomende vrachten, het inscannen van barcodes van gewichten of het met een app accepteren van binnenkomende vrachten.

Gelijk na het uitwegen wordt het gewicht met de backoffice uitgewisseld waardoor in het systeem de weegbon direct digitaal beschikbaar is. De papieren versie gaat naar de klant. Met een paar klikken maakt het systeem daarna de factuur of creditnota aan die per mail naar de klant wordt gestuurd. Door het automatisch uitwisselen van informatie is daardoor altijd en overal in de organisatie bekend wat de status van een transactie is, welk materiaal is gewogen, wat de kwaliteit is en om welke hoeveelheden het gaat.

Kaatsch Recycling heeft met recyclingsoftware 360-graden overview

Kaatsch Recycling gebruikt het geïntegreerde systeem op kantoor voor de complete administratie, waaronder contract- en transactiebeheer, de aankoop van de te sorteren metalen, het versturen van nota’s, en op de werf voor het beoordelen, accepteren en wegen van de inkomende fracties, en het registreren van de voorraden gerecyclede materialen.

“Daardoor hebben we de complete organisatie 360 graden in beeld en kunnen we continu bijsturen”, zegt Wager. “Metaalschroot is geen standaardproduct. De samenstelling verschilt van keer tot keer en prijzen zijn aan dagelijkse fluctuaties onderhevig. Om de risico’s tot een minimum te beperken, hebben metaalrecyclers daarom een totaalsysteem nodig voor het complete contractbeheer en de transactieadministratie, en om op basis van de metaalbeurzen dagelijks automatisch de prijzen aan te kunnen aanpassen." 

Prijzen dagelijks wijzigen op basis van de metaalbeurzen

De AMCS Recycling Software biedt ook een compleet geïntegreerd systeem voor het automatisch verwerken van inkoop- en verkoopopdrachten en kan honderden materiaalsoorten vastleggen. Aan elke fractie kan een prijs worden gehangen op basis waarvan rechtstreeks vanuit het systeem een klant een creditnota wordt gestuurd voor aangeleverde fracties. Doordat ook flexibel prijsafspraken kunnen worden vastgelegd, is het systeem specifiek geschikt voor handelsactiviteiten. Prijzen kunnen dagelijks automatisch worden aangepast, bijvoorbeeld aan de hand van de dagkoers van de Londen Metal Exchange.

Het voordeel van de AMCS Recycling Software is ook dat op basis van de raamafspraken per transactie een in- of verkoopcontract kan worden aangemaakt, blijkt uit een interview met Majid Arai van Holland Recycling. “Een wagen met 30 deelladingen kan daardoor 30 contracten hebben. Direct bij het aanmaken van een transactie gaat het contract ook naar de klant. Dat schept duidelijkheid, onder meer over de fractie, prijzen en de emballage waardoor er geen discussie meer kan ontstaan. Bovendien voorkomt dat fouten”, zegt hij.

“Een pluspunt is ook dat het systeem aangeeft dat een contract ‘vol’ is, dat bijvoorbeeld de 150 ton is bereikt waarvoor de afspraken zijn gemaakt. ‘We nemen dan contact op met de klant om een nieuw contract aan te gaan. Dat de AMCS Recycling Software die mogelijkheid biedt is belangrijk", benadrukt  Arai. "Dat raakt het hart van ons bedrijf en is een essentiële voorwaarde voor continuïteit van Holland Recycling."