Nederlands
Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Contact AMCSBrochures
Blog april 2020 Updated december 2023

Aanzienlijke verkorting van de planningstijd door dynamische routeoptimalisatie

AMCS Fleet Planner verlaagt kilometrage en milieu-impact

Bel me terug

Martijn Schimmer

Intelligent Optimization Solution Advisor

AMCS Fleet Planner verlaagt kilometrage en milieu-impact

De planningstijd aanzienlijk verkorten en daarmee de kosten verlagen. Afval- en recyclingbedrijven die hun planning en afvalinzamelingsroutes optimaliseren, profiteren van beide grote voordelen. Met slimme optimalisatiesoftware kunnen ze de planningstijd met 25 tot 75% verkorten en tegelijkertijd minder vuilniswagens inzetten om dezelfde routes uit te voeren. Dit blijkt ook uit de praktijkresultaten. Meteen in het eerste jaar dat Returpack in Zweden begon met dynamische planning en routeoptimalisatie, werden er aanzienlijk minder inzamelvoertuigen ingezet voor de inzameling.

De standaardoplossing voldoet aan specifieke eisen van de afvalindustrie

Real-time routeplanning, transportoptimalisatie en dispatching van distributie- en inzamelroutes. AMCS Fleet Planner biedt de afval- en recyclingindustrie precies dat. De slimme optimalisatiesoftware is ontwikkeld om te voldoen aan de specifieke eisen van de afvalindustrie en wordt wereldwijd gebruikt door honderden afvalinzamelingsbedrijven. Om het planningsproces effectief te ondersteunen is de state-of-the-art optimalisatiesoftware uitgerust met een breed scala aan handmatige en automatische planningsfuncties.

Voor een compleet overzicht van het transportproces biedt het ook planning via Gantt-grafieken, orderbanken, routelijsten en digitale kaarten. Hiermee helpt AMCS Fleet Planner bedrijven om wendbaar en efficiënt te zijn in veeleisende en dynamische planningsomgevingen. Krachtige planningsalgoritmen bieden dynamische en real-time planningsmogelijkheden die een efficiëntere afvalophaaldienst mogelijk maken. Voor afvalinzamelbedrijven draagt dit bij aan kostenbesparing en verbetert het tegelijkertijd hun klantenservice.

Planning voor zowel lange perioden als ad-hocopdrachten

AMCS Fleet Planner is uitgerust met een uitgebreide reeks functies. Het biedt bijvoorbeeld planning over zowel lange perioden als real-time dynamische orders. Op de dag dat de orders daadwerkelijk worden uitgevoerd, wordt de incrementele planning gecombineerd met real-time planning, waarbij AMCS Fleet Planner informatie uitwisselt met zowel het gecentraliseerde ERP-systeem of het ordersysteem met de mobiele systemen van de voertuigen. Hierdoor hebben de planning en de chauffeur een actueel overzicht van de status van zowel de uitvoering van de orders als de locatie. Deze constante real-time uitwisseling is een van de opvallende kenmerken van Fleet Planner. Het maakt het mogelijk om ad-hoc orders op de meest efficiënte manier te plannen, wat resulteert in extra omzet en een verbeterde klantenservice.

Tijdens de real-time uitwisseling van gegevens veranderen plannen in geschiedenislogs, waarin gedetailleerde en nauwkeurige transport-KPI's worden geregistreerd. Via de ingebouwde automatische planning, depot- en stortplaatsbeheer worden opheffende producten en/of kosten van verwijdering afgewogen tegen transportkosten. Automatische voorspellingen bieden de mogelijkheid om voorraadaanvulling of containerverzameling te bepalen.

25 tot 75% minder planningstijd

Hiermee zijn handmatige en papieren processen voor afval- en recyclingbedrijven definitief verleden tijd. Routes zijn niet langer gebaseerd op de kennis van de planners, maar worden automatisch geoptimaliseerd door het systeem. Ook wanneer orders al zijn uitgevoerd door veranderingen gedurende de dag optimaliseert Fleet Planner voortdurend zowel de orders als de routes voor afvalinzameling. Volgens de praktijkervaring van bedrijven die Fleet Planner hiermee gebruiken, profiteren ze van verschillende voordelen. Een daarvan is een afname van de planningstijd met 25 tot 75% en er wordt extra tijd bespaard op administratie.

AMCS Fleet Planner draagt ook bij aan een vermindering van 5 tot 10% van het aantal voertuigen dat nodig is voor de afvalinzamelroutes. Daarnaast is er een vermindering van 5 tot 20% in rijtijd, kilometers en CO2-uitstoot, wat de impact op het milieu vermindert en daarmee bijdraagt aan de duurzame doelstellingen van de afval- en recyclingindustrie. Bovendien worden de klantenservice en de nauwkeurigheid van de bezoeken aanzienlijk verbeterd.

Zaak Returpack, Zweden

Meer efficiëntie is een van de belangrijkste voordelen waar Returpack in Zweden van profiteert met Fleet Planner. Dit bedrijf profiteert van een toename in efficiëntie, serviceniveaus en bedrijfszichtbaarheid. Daarnaast heeft de grootste speler op de Zweedse statiegeldmarkt ook een beter inzicht in de transportkosten. Het bewezen resultaat van de slimme optimalisatiesoftware is een aanzienlijke vermindering van het aantal in te zetten inzamelvoertuigen in combinatie met een beter overzicht en controle van het transportproces. Een belangrijke functie voor Returpack is dat AMCS Fleet Planner ook de mogelijkheid biedt om de gevolgen van veranderingen direct te berekenen, prijzen dienovereenkomstig in te stellen en activiteiten zonder winstoogmerk te elimineren.

Returpack is verantwoordelijk voor de inzameling, administratie en statiegeld voor 2.700 winkels in heel Zweden die jaarlijks 1,7 miljard blikjes en flesjes inzamelen voor recycling met ongeveer 48 vrachtwagens die elke dag werken vanuit één fabriek en 24 terminals in heel Zweden. Met de AMCS-oplossing beschikt Returpack over een reeks geïntegreerde modules. In Fleet Planner worden zowel de operationele planning als de daadwerkelijke orderuitvoering uitstekend beheerd. De transportplanners passen de ophaalroutes aan op basis van binnenkomende ad-hocorders en wijzigingen in de beschikbaarheid van middelen.

"Met AMCS kunnen we zowel op strategisch, tactisch als operationeel niveau plannen."

Na uitvoering worden de verwachte betalingen automatisch berekend op basis van de overeengekomen tarieven en geleverde transportdiensten. De transporteurs keuren hun facturen goed via de AMCS Web Portal. De oplossing integreert volledig met de bestaande systemen van Returpack, zoals hun zelfontwikkelde klantenregister en het factuurbeheersysteem. De optimalisatiesoftware sluit aan bij de specifieke behoeften van Returpack voor een planning die is aangepast aan krappe tijdvensters, spitsuren, de beschikbare ophaalvoertuigen, de kwalificaties van de chauffeurs en de locaties van de terminals.

Met de AMCS-oplossing heeft Returpack nu weer controle over zijn transportactiviteiten. Joakim Andersson, logistiek ontwikkelaar bij Returpack, zegt: "Met de AMCS-oplossing is onze hele transportketen gedekt en kunnen we zowel op strategisch, tactisch als operationeel niveau plannen. We hebben controle gekregen over elke centimeter van de planning en ook nieuwe inzichten, bijvoorbeeld in welke diensten de winkels willen."

AMCS Platform

AMCS Fleet Planner is een product van AMCS Intelligent Optimisation, een van de zes oplossingen van het AMCS Platform. Het AMCS Platform biedt een volledig geïntegreerd en end-to-end portfolio van oplossingen om de afval- en recyclinglevenscyclus te beheren. De oplossingen omvatten Enterprise Management, Intelligent Optimisation, Mobile Workforce, Voertuigtechnologie, Digital Engagement en AMCS Analytics. Deze branchespecifieke oplossingen zijn ontwikkeld om de strategie van het AMCS Platform te ondersteunen, gericht op het stimuleren van omzetgroei, margevergroting, operationele efficiëntie en duurzaamheid. AMCS maakt deze woorden waar met een product- en ontwikkelingsteam van ongeveer 200 mensen, dat momenteel 20% van de totale omzet investeert in productontwikkeling.

AMCS Intelligent Optimisation is ook beschikbaar voor oudere softwareklanten

AMCS Intelligent Optimisation is een van de zes oplossingen van het AMCS Platform. Elk van de zes oplossingen past naadloos als een legpuzzel in elkaar en vormt de unieke end-to-end geïntegreerde SaaS-oplossing voor de afval- en recyclingindustrie. Oplossingen zoals Intelligente (route)optimalisatie, het AMCS Klantportaal en Mobile Workforce zijn echter ook geïntegreerd in bestaande legacy software. Op deze manier profiteren alle klanten van AMCS van de innovatieve softwareoplossingen van AMCS Group.

Deel dit op:

Facebook X LinkedIn

Webinar on Demand: De kracht van routeoptimalisatie

Krijg inzicht in hoe u uw complexe routeringsplannen kunt omzetten in een on-demand gestroomlijnd proces zonder de tijdrovende handmatige taken.

Webinar bekijken

Download Returpack Succesverhaal

Lees meer over hoe Returpack controle heeft gekregen over elke centimeter van de planning en nieuwe inzichten.

Download Succesverhaal

Resources

Evenement

Innovatie en duurzaamheid voor een circulaire economie

Blog

De Benchmark Infographic: Een snelle blik op een diep duik in de industrie

Blog

Navigeren door technologische verschuivingen

Bekijk andere resources

Webinar on Demand: Duurzame afvalinzameling in leefbare steden met behulp van voorspellingsalgoritmen

Webinar bekijken
DEMO

Vraag een demo aan om te ontdekken hoe onze softwareoplossingen groei en duurzaamheid binnen uw organisatie kunnen stimuleren.

Exploreren Carrières Oplossingen Weg Privacy Statement Impressum Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Volg ons op