Based on your current IP address we detected that you will have the best experience with the following settings: country:Nederland language:Nederlands
returpack collection

16 apr 2020

Dynamische routeoptimalisatie verlaagt planningstijd aanzienlijk

AMCS Fleet Planner vermindert aantal gereden kilometers en verlaagt milieu-impact

Route- en bedrijfsoptimalisatie

De planningstijd aanzienlijk verkorten en daarmee de kosten verlagen. Dit zijn twee van de voordelen als afval- en recyclingbedrijven dynamisch plannen en routes optimaliseren. De praktijk wijst uit dat ze daardoor 25 tot 75% sneller kunnen plannen terwijl er ook nog eens minder inzamelvoertuigen nodig zijn om dezelfde routes te rijden. Het aantal gereden kilometers en de CO2-uitstoot kunnen daardoor met 5 tot 20% omlaag. Dit vermindert de milieu-impact van de afvalindustrie en draagt daardoor bij aan de duurzame doelen van bedrijven.

  • Afval- en recyclingbedrijven kunnen met AMCS Fleet Planner routes dynamisch plannen en optimaliseren
  • Het zeer gebruiksvriendelijke systeem biedt continu een totaaloverzicht van de status van alle orders, routes en inzamelvoertuigen
  • Uit de praktijk blijkt dat met het geïntegreerde systeem 25 tot 75% minder tijd nodig is om te plannen
  • Tegelijkertijd dalen het aantal gereden kilometers en de CO2-uitstoot met 5 tot 20% waardoor de milieu-impact lager is

Standaardoplossing die voldoet aan specifieke eisen afvalindustrie

AMCS Fleet Planner is slimme optimalisatiesoftware die voldoet aan de specifieke eisen van de afvalindustrie. Krachtige planningsalgoritmen bieden dynamische en real-time planningsmogelijkheden waardoor de efficiëntie van de afvalinzameling aanzienlijk wordt verbeterd. De serie aan functionaliteiten combineert de planning met het real-time inplannen van bijvoorbeeld spoedorders. Ook als ze op de dag van uitvoering nog worden ingepland.

Gedurende de dag wisselt AMCS Fleet Planner data real-time uit tussen de mobiele systemen in de voertuigen met het centrale ordersysteem. Hierdoor hebben de planners continu een actueel overzicht van zowel de status van de uitvoering van de opdrachten als van de locatie. Deze constante real-time uitwisseling is een van de belangrijkste voordelen van de slimme optimalisatiesoftware. Spoedorders kunnen hierdoor op de meest efficiënte manier worden ingepland met als resultaat extra omzet en verbetering van de klantenservice. Behalve dat dit kosten verlaagt, verbetert tegelijkertijd ook de service die bedrijven hun klanten kunnen bieden.

Een afname van de planningstijd met 25 tot 75%

Met het geïntegreerde systeem zijn papieren processen voor afval- en recyclingbedrijven definitief verleden tijd. Routes worden niet langer samengesteld op basis van de kennis van de planners, maar automatisch door het systeem geoptimaliseerd. Ook als chauffeurs al met hun routes bezig zijn optimaliseert Fleet Planner voortdurend zowel de orderplanning als de inzamelroutes. Dit levert afvalinzamelaars en -recyclers een serie aan voordelen op. Behalve dat de planningstijd met 25 tot 75% afneemt, is er door de digitalisering van het ordermanagement ook aanzienlijk minder administratief werk.

Bovendien zijn er voor het rijden van dezelfde routes 5 tot 10% minder inzamelvoertuigen nodig. Ook dalen de rijtijd, het aantal gereden kilometers en de CO2-uitstoot met 5 tot 20%. Dit heeft een positief effect op de milieu-impact en draagt daarmee bij aan de duurzame doelen van de afval- en recyclingindustrie. Aanvullend verbetert ook de kwaliteit van de dienstverlening en daarmee de klantenservice.

Praktijkvoorbeeld Returpack, Zweden

Het verbeteren van de efficiëntie en de klantenservice. Dit zijn twee van de belangrijke voordelen waarvan het Zweedse Returpack profiteert met Fleet Planner. Het bedrijf is de grootste speler op de Zweedse statiegeld-markt en is verantwoordelijk voor de inzameling bij 2.700 winkels en de jaarlijks verwerking van 1,7 miljard blikjes en flessen. De slimme optimalisatiesoftware biedt een beter inzicht in de transportkosten en Returpack heeft voor het rijden van dezelfde routes 4% minder inzamelvoertuigen nodig. Behalve dat kan het bedrijf wijzigingen direct in de prijzen doorberekenen.

De optimalisatiesoftware voorziet in de specifieke behoeften van het bedrijf voor planning op basis van tijdvensters, spitsuren, de beschikbare inzamelvoertuigen, kwalificaties van chauffeurs en terminals die als uitvalsbasis worden gebruikt. Na uitvoering van de orders worden de verwachte betalingen aan transporteurs automatisch berekend op basis van de overeengekomen tarieven en geleverde transportdiensten. De vervoerders keuren hun facturen goed via de AMCS Web Portal. De oplossing kan volledig worden geïntegreerd in de bestaande systemen van Returpack, zoals voor klantenbeheer en facturatie.

Met de AMCS-oplossing kan Returpack plannen op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau en is onze hele transportketen gedekt, zegt Joakim Andersson, logistiek ontwikkelaar bij Returpack: “We hebben nu grip gekregen op de complete planning en bovendien nieuwe inzichten gekregen, zoals de diensten en services die winkels van ons verwachten.”

AMCS-platform

AMCS Fleet Planner is onderdeel van AMCS Intelligent Optimisation, een van de zes oplossingen van AMCS Platform. Het AMCS-platform is een volledig geïntegreerde end-to-end oplossing voor afval- en recyclingbedrijven. Tot AMCS Platform behoren onder meer Enterprise Management, Intelligent Optimisation, Mobile Workforce, Vehicle Technology, Digital Engagement en AMCS Analytics. Deze branchespecifieke oplossingen zijn ontwikkeld ter ondersteuning van de AMCS Platform-strategie, gericht op het verbeteren van de operationele efficiëntie, omzet, marges en duurzaamheid. AMCS maakt die woorden waar met een product- en ontwikkelingsteam van ongeveer 200 mensen en een jaarlijkse investering van 20% van de totale omzet investeert in productontwikkeling.

AMCS Intelligent Optimisation ook beschikbaar voor bestaande klanten

AMCS Intelligent Optimisation is een van de zes oplossingen van AMCS Platform. Elk van de zes oplossingen past naadloos als een puzzel in elkaar en vormt de end-to-end geïntegreerde SaaS-oplossing voor de afval- en recyclingindustrie. Oplossingen zoals intelligente (route-)optimalisatie, het AMCS Customer Portal en Mobile Workforce zijn ook geïntegreerd in bestaande software. Zo profiteren alle AMCS-klanten van de innovatieve softwareoplossingen van de AMCS Group.

AMCS Intelligent Optimisation is momenteel beschikbaar voor bestaande klanten die gebruik maken van:

Clear
Afvalris
Tower
Recy (beschikbaar herfst 2020)
PieterBas (beschikbaar herfst 2020)