Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Neem contact met ons opBrochures
Blog april 2021 Updated juli 2023

Een mooi voorbeeld van duurzame stadslogistiek

Duurzame stadslogistiek draait volgens Gerard Veldhuijzen om samenwerking, wederzijds vertrouwen en het bedenken van creatieve oplossingen. "Baanbrekend. De rol van ICT is hierbij belangrijk. ICT kan een bindende werking hebben", besluit hij.

Brochure downloaden

Lara van Rijswijk

Head of Marketing EMEA & ANZ

Duurzame stadslogistiek draait volgens Gerard Veldhuijzen om samenwerking, wederzijds vertrouwen en het bedenken van creatieve oplossingen. "Baanbrekend. De rol van ICT is hierbij belangrijk. ICT kan een bindende werking hebben", besluit hij. Binnensteden worden steeds drukker. Dit vraagt om innovatie, slimme samenwerking en wederzijds vertrouwen. Suez en Renewi hebben raakvlakken gevonden op het gebied van duurzame stadslogistiek. En het is niet zomaar een joint venture: ze werken graag nauw samen met andere partijen in de sector. Hun gezamenlijke focuspunt aan de horizon is 2025 - het jaar waarin binnensteden emissievrij moeten zijn.

Waar jarenlang verschillende vrachtwagens van individuele inzamelaars bedrijfsafval verzamelden in de binnensteden, werken inzamelaars steeds meer samen. Het resultaat? Minder verkeer, minder uitstoot en meer veiligheid. "Een mooi voorbeeld van duurzame stadslogistiek", zegt Gerard Veldhuijzen, manager Smart &City Logistics bij Renewi.

Initiatieven

Overal in het land ontstaan nieuwe initiatieven op het gebied van duurzame stadslogistiek. En de wereld van afval is geen uitzondering. Volgens Gerard Veldhuijzen kunnen afvalinzamelaars door krachten te bundelen de CO2-uitstoot en het aantal transportbewegingen aanzienlijk verminderen. Daarnaast zal het gebruik van minder en schonere inzamelwagens de geluidsoverlast verminderen, de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming van het verkeer verhogen.

Maar hoe werkt het in de praktijk? Heel concreet betekent het dat we geen bedrijfsafval meer inzamelen door achter elkaar rond te rijden. We werken samen. We combineren de verschillende routes en één verzamelaar rijdt in een neutraal voertuig. Achter de schermen werken we samen aan een gezamenlijke administratie en optimaliseren we de routes', zegt hij.

Efficiënter rijden

De aanpak werkt. Het levert milieuwinst op. Daarnaast leidt efficiënter rijden tot lagere kosten. Zo kunnen we in de toekomst dure emissievrije voertuigen aanschaffen en zorgt we ervoor dat de inzameling van bedrijfsafval ook in de toekomst betaalbaar blijft. Andere voordelen van de samenwerking? We merken dat het serviceniveau voor de klant is verbeterd. Waar een klant vroeger twee of drie keer per week zijn containers kon legen, kan dat nu vaak dagelijks.

Haarlem kreeg drie jaar geleden de primeur op andere regio's. Renewi werkte nauw samen met Suez, GP Groot en publieksverzamelaar Spaarnelanden. Green Collecting, zoals de pilot heette, was een succes. Het belangrijkste wat we leerden was het belang van wederzijds vertrouwen. Zeker als het gaat om bedrijfsinformatie en klantdata. De oplossing bleek een onafhankelijk ICT-platform, waar de opdrachten aan gekoppeld werden. En waar - als het werk gedaan was - elke organisatie de activiteit in haar eigen systeem kon afhandelen.

Interesse in de aanpak

Na onder meer Haarlem volgden Amsterdam, Gouda, Bergen op Zoom en Rozendaal. En sinds kort zijn we gestart met een slimme en duurzame collectie in Rotterdam en Venlo. De nieuwsgierigheid onder gemeenten groeit. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de branchevereniging NVRD volgen de ontwikkelingen op de voet. Ons doel is om voor 2023 de 30 grootste gemeenten bij ons te hebben', aldus Gerard Veldhuijzen.

Volgens De Smart &City Logistics Manager van Renewi is dit nog maar het begin. De logistieke sector is op zoek naar kansen. Zoals logistieke hubs. En er wordt kritisch gekeken naar zaken als omgekeerde logistiek: busjes die een stad vol binnenkomen en leeg vertrekken. Dat kan anders', zegt hij. Je ziet steeds meer elektrische alternatieven op straat. Ook in onze sector zie je steeds meer fijnmazige oplossingen ontstaan, van elektrische bakfietsen tot elektrische boten.

Duurzame stadslogistiek draait volgens Gerard Veldhuijzen om samenwerking, wederzijds vertrouwen en het bedenken van creatieve oplossingen. "Baanbrekend. De rol van ICT is hierbij belangrijk. ICT kan een bindende werking hebben", besluit hij.

Renewi richt zich op het verkrijgen van waarde uit afval en streeft ernaar het toonaangevende waste-to-product bedrijf te zijn.

Deel dit op:

schaal uw bedrijf met prestatiegerichte duurzaamheid

Laat AMCS je laten zien hoe je je activiteiten kunt optimaliseren om je winst te verhogen, je efficiëntie te verbeteren en je bedrijf te laten groeien.

Vraag een demo aan

Webinar on Demand: AMCS Platform Overzicht

Dit webinar geeft een inleidend overzicht van AMCS Platform, de end-to-end cloudoplossing die volledig inzicht geeft in uw activiteiten.

Bekijk webinar on demand nu

Resources

Evenement

Innovatie en duurzaamheid voor een circulaire economie

Brochure

AMCS BETALEN VOOR LEVERANCIERSBETALINGEN VOOR METAALRECYCLINGBEDRIJVEN

Blog

De Benchmark Infographic: Een snelle blik op een diep duik in de industrie

Bekijk andere resources

Download SUEZ Succesverhaal