Nederlands
Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Contact AMCSBrochures
Blog november 2019 Updated april 2024

Een PAYT-systeem implementeren kan...

... En het moet nu gebeuren.

Downloaden

Ger Kissane

EMEA Sales Hub Manager

... en dat moet nu gebeuren.

Een onderdeel van het creëren van een Circulaire Economie voor een duurzame planeet is recycling en afvalvermindering. Hoe doet Europa het op dat gebied? Volgens de Europese Commissie recyclet Europa 46% van het stedelijk afval. Dat is een begin, maar nog steeds aanzienlijk minder dan de doelstelling van de Europese Commissie van 65% in 2030. Dat is gemeentelijk afval, en de doelstelling voor het recyclen van verpakkingsafval is 75%.

De OESO vertelt ons wie er recycleert en wie er werk aan de winkel heeft. Duitsland recyclet het meest (65%) en aan de andere kant van het spectrum recyclet en composteert Slowakije het minst (11%), hoewel Slowakije eerlijk gezegd lang niet zoveel afval produceert als de overgrote meerderheid van de andere Europese landen. De niet-benijdenswaardige onderscheiding van grootste afvalproducent van Europa gaat naar Denemarken, dat 44% van zijn afval recycleert.

Het Verenigd Koninkrijk recyclet ook 44% van zijn afval; Ierland 40%; Spanje 30%; Nederland 50%; en Portugal 26%. De gegevens verschillen van agentschap tot agentschap en de reden is dat mensen en regeringen afval verschillend definiëren en wat het omvat. Het punt is dat Europese landen nog veel werk moeten verzetten om deze doelstellingen te halen.

De stimulans om te recyclen en te verminderen

Er wordt dus gerecycled, maar hoe verhogen we het niveau? Hoe stimuleren we mensen om te minderen? Prikkels werken natuurlijk altijd. Als mensen moeten betalen voor de hoeveelheid afval die ze produceren, kijken ze naar manieren om die kosten te verlagen. Het is hetzelfde concept als je energierekening. Je betaalt voor wat je gebruikt.

Dit is waar Pay as you Throw - PAYT - over gaat. De vervuiler betaalt. Huishoudens moeten betalen op basis van het gewicht of volume van het geproduceerde afval. Als huishoudens hun rekeningen voor afvalinzameling willen verlagen, moeten ze minder afval produceren. En om minder afval te produceren, moeten ze minder produceren en meer recyclen. Minder afval betekent minder geld uit hun zakken. Het is eenvoudig.

Een onderzoek, uitgevoerd door ACR+ (de Vereniging van Steden en Regio's voor Recycling en Duurzaam Grondstoffenbeheer), heeft zelfs bevestigd dat PAYT het recyclingpercentage verhoogt. We zullen niet doen alsof we verrast zijn, maar dit kan een duwtje in de goede richting zijn voor gemeenten om mee te doen, hun CO2-voetafdruk te verlagen en te beginnen aan een Circulaire Economie.

Uit het onderzoek bleek dat het concept goed werd ontvangen toen het werd geïmplementeerd in zeven Europese landen: Interza in België; de gemeente Maastricht in Nederland; de gemeente Umeå in Zweden; Zollernalbkreis in Duitsland; Treviso in Italië; Besançon in Frankrijk; en de gemeente Innsbruck in Oostenrijk.

De resultaten lieten zien dat PAYT zich kan aanpassen aan verschillende omstandigheden en recycling en compostering kan stimuleren, waardoor de hoeveelheid afval afneemt.

Hoe werkt een PAYT-systeem?

Vanuit economisch oogpunt is het doel van PAYT-systemen om afval niet te laten storten of verbranden, maar om het over te hevelen naar materiaalterugwinning, waarbij de hulpbronnen worden geoptimaliseerd en tegelijkertijd wordt bijgedragen aan de kosten van afvalinzamelingsdiensten.

Het doel van een gemeente is meestal om afval te verminderen, terwijl een afvalverwerkingsbedrijf meestal uit is op stabiele inkomsten. De prijsstelling kan worden gestructureerd om aan beide doelen te voldoen.

Met prijzen per volle eenheid betalen bewoners vooraf. Hiervoor kopen inwoners een op maat gemaakte zak, label, penning of container. Bij gedeeltelijke prijsbepaling bepaalt de lokale overheid het aantal zakken en containerliften, die worden gedekt door de belastingen van de bewoners. Als inwoners het aantal zakken en containerliften dat ze krijgen overschrijden, kunnen ze meer kopen. Een vast bedrag, ook wel 'het eerste niveau' genoemd, zorgt voor stabiele inkomsten, terwijl het 'tweede niveau'-tarief - dat wordt betaald wanneer extra containerliften worden gekocht - gebaseerd is op de extra hoeveelheid weggegooid afval.

Tot slot zijn er de variabele tarieven. Bewoners bepalen zelf de grootte van de bak of container die ze willen. Zo kunnen ze betalen voor de hoeveelheid afval die ze produceren. Grotere bakken kosten meer dan kleinere bakken, wat bewoners motiveert om minder afval te produceren en kleinere containers te huren.

Ervaringen uit het verleden met PAYT's, zoals in Aschaffenburg, Duitsland, tonen aan dat afvaltarieven niet alleen gebaseerd moeten zijn op de hoeveelheid afval die inwoners produceren, maar ook (vaste) basiskosten en variabele kosten moeten omvatten. Wanneer vergoedingen alleen gebaseerd zijn op de hoeveelheid ingezameld afval, vindt er meer illegale stort plaats. Een basisvergoeding ontmoedigt dit omdat inwoners toch iets moeten betalen.

Ervoor zorgen dat PAYT werkt

Waar staan we nu? Geen enkele andere vorm van afvalinzameling heeft tot nu toe dezelfde niveaus van afvalverwijdering en afvalrecycling bereikt als PAYT. Dit is duidelijk de weg die we moeten bewandelen als we de doelstellingen van de Europese Commissie willen halen.

De infrastructuur moet aanwezig zijn om afval buiten de woning of bij een centraal, mogelijk mobiel, inzamelpunt te kunnen ophalen. Gemeenten en afvalverwerkingsbedrijven moeten ook nadenken over het vinden van efficiëntieverbeteringen en het verlagen van operationele kosten om PAYT zo economisch mogelijk te maken. Dat is niet moeilijk.

De plek om te beginnen is het AMCS Platform, de cloudoplossing die speciaal is ontworpen voor de afval- en recyclingindustrie en gebaseerd is op best practices. Het zorgt voor automatisering en standaardiseert en optimaliseert end-to-end processen, waardoor gebruikers een real-time, compleet beeld krijgen van hun activiteiten. AMCS ondersteunt al meer dan tien jaar PAYT-systemen. Dit is een dynamisch platform met de ingebouwde functionaliteit om alles met gemak af te handelen, van bedrijfskritische transport- en recyclingprocessen tot naleving van de wetgeving.

Door gebruik te maken van operationele gegevens kunnen gebruikers hun prestaties verbeteren, inkomstenlekkage opsporen en stoppen, gemiste incasso's verminderen, kosten voor winkelwagenbeheer en nieuwe aankopen verlagen, ongeautoriseerde liften minimaliseren, en dit alles terwijl de klanttevredenheid toeneemt.

Het AMCS Platform omvat alles, van de sensortechnologieën en voertuigtechnologieën die efficiënte PAYT-systemen vereisen, tot de naadloze integratie met modules van derden of onze eigen modules. AMCS Route Optimisation, bijvoorbeeld, optimaliseert routes, vermindert het aantal kilometers en de rijtijd, wat op zijn beurt helpt om je eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. AMCS Workforce registreert real-time gegevens zoals ophalingen, bediende klanten, gereden routes en bestede tijd per opdracht om je een nauwkeurig beeld te geven van wat er in het veld gebeurt.

Gemeenten en afval- en recyclingbedrijven die zich voorbereiden op het halen van de doelstellingen van de Europese Commissie moeten nu actie ondernemen. Ervaring is alles in deze sector en het is goed om te weten dat de hulp die je nodig hebt hier beschikbaar is.

Deel dit op:

Facebook X LinkedIn

Klaar om te zien wat AMCS kan doen voor jouw gemeentelijke afval- en recyclingbedrijf?

Ontdek hoe het AMCS Platform uw kosten zal verlagen en uw operationele efficiëntie zal verhogen.

Vraag een demo aan

Brochure PAYT

End-to-end Pay As You Throw-oplossing voor de afvalindustrie

Downloaden

Resources

Evenement

ESG Europe Summit

Evenement

Innovatie en duurzaamheid voor een circulaire economie

Blog

De Benchmark Infographic: Een snelle blik op een diep duik in de industrie

Bekijk andere resources

Wilt u dat wij u bellen?

Vul dit formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Bel me terug.
DEMO

Vraag een demo aan om te ontdekken hoe onze softwareoplossingen groei en duurzaamheid binnen uw organisatie kunnen stimuleren.

Exploreren Carrières Oplossingen Weg Privacy Statement Impressum Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Volg ons op