Based on your current IP address we detected that you will have the best experience with the following settings: country:Nederland language:Nederlands
Demand driven planning AMCS Intelligent Optimisation route planning AMCS Group  .jpg

05 aug 2020

Innovatieve technologie kan elke vraaggedreven planning aan

AMCS Intelligente Optimisation optimaliseert operationele afvalinzameling en verbetert klantenservice

Route- en bedrijfsoptimalisatie

Afvalinzameling is vaak zeer complex en is er in alle soorten en maten: van de inzameling van huishoudelijk afval in ondergrondse containers of minicontainers tot de inzameling van bedrijfsafval met rol- en afzetcontainers. “Elke vorm van afvalinzameling heeft zijn eigen specifieke proces en planning”, zegt Maurice van den Heuvel die jarenlang ervaring heeft in de afvalindustrie. “Allemaal vragen ze om hun eigen type planning, beheer en ondersteuning.”

De planning van inzamelroutes met minicontainers is overwegend statisch met vooraf geplande masterroutes, zegt hij. "De afvalinzameling met ondergrondse containers wordt dynamisch gepland op basis van slimme technologieën, zoals intelligente optimalisatie en IoT (Internet of Things). Dit geeft afvalinzamelaars de mogelijkheid om verschillende soorten planning te combineren in één IT-systeem. Hierdoor worden routes efficiënter gereden, de operationele afvalinzameling geoptimaliseerd en verbetert tegelijkertijd de klantenservice.”

Uitdaging voor afvalinzamelaars

Er is geen sector met zo’n uiteenlopend aanbod aan diensten als de afvalinzameling, weet Van den Heuvel uit ervaring. "Huishoudelijk afval wordt bijvoorbeeld ingezameld met minicontainers, ondergrondse containers of als grofvuil. Moderne technologieën bieden verder ook de mogelijkheid om op afroep afval op te halen. Bedrijfsafval daarentegen wordt ingezameld met rol- of afzetcontainers of in big-bags.”

Deze diversiteit in combinatie met de verschillende soorten planningen stelt veel afvalinzamelaars voor uitdagingen, weet Van den Heuvel. “Dit komt vooral omdat planners de afvalinzameling niet real-time kunnen volgen, papieren routeplanningen, een beperkt inzicht in de operationele afvalinzameling en het ontbreken van feitelijke informatie, zoals welke container waar en wanneer is geleegd en wat het gewicht bij lediging was. Dit kan leiden tot het missen van ledigingen, fouten bij de uitvoering, niet-optimale routes, inefficiënt gebruik van inzamelmiddelen en veel administratieve werk.”

Continu inzicht in de operationele afvalinzameling

Om de uitdagingen die Van den Heuvel noemt het hoofd te bieden zijn er meerdere oplossingen op de markt. "Denk aan systemen voor het plannen van inzamelroutes of GPS-systemen voor het volgen van voertuigen. Dit zijn deeloplossingen die maar een deel van de planningspuzzel oplossen. Intelligente optimalisatie ondersteunt elke mogelijke vorm van afvalinzameling en alle planningstypen in één en dezelfde IT-platform, zowel de statische planning met masterroutes als een IoT-gestuurde dynamische planning."

Uiterst krachtige algoritmen berekenen in recordtijd de meest efficiënte planning en routes, legt hij uit. “In het geval van dynamische planning worden tijdens de afvalinzameling op basis van real-time informatie routes opnieuw gepland en geoptimaliseerd. Chauffeurs rijden hierdoor de meest efficiënte en veilige routes. Doordat informatie altijd up-to-date is, heeft de planning continu een actueel overzicht van de afvalinzameling. Een ander belangrijk winstpunt is dat de operationele afvalinzameling wordt geoptimaliseerd hetgeen uiteindelijk leidt tot verbetering van de klantenservice.”

Intelligente optimalisatie ontworpen voor elke type planning

De slimme optimalisatiesoftware is ontworpen voor het plannen van de complete inzameling van huishoudelijk afval; van de planning op lange, middellange en korte termijn tot het real-time uitvoeren van inzamelorders. Hiermee is het een krachtige optimalisatietool voor elk type planning, zoals inzameling met een hoge dichtheid met minicontainers of vraaggestuurde inzameling met ondergrondse containers met ingebouwde sensoren. Informatie over het vulgraadniveau wordt real-time naar het centrale systeem gestuurd dat op basis hiervan de meest efficiënte routes voor de volgende dag genereert. "Dit maakt het leven van de planner zoveel makkelijker”, aldus Van den Heuvel. “Die hoeft alleen maar de routes te checken en ad-hoc opdrachten toe te voegen die nog dezelfde dag kunnen worden uitgevoerd.”

Intelligente optimalisatie biedt ontelbaar veel andere mogelijkheden en kan bijvoorbeeld ook omgaan met de inzameling van commercieel afval, het transport van de gemeentelijke afvalinzameling, de planning van de straatreiniging en de inzameling van grof afval, wordt duidelijk uit zijn toelichting. “Het slimme systeem kan al deze planningstypen optimaliseren, ook tijdens het uitvoeren van de opdrachten. Met als resultaat een efficiëntere uitvoering van de werkzaamheden en de afvalinzameling.”

"De oplossing biedt zelfs de mogelijkheid om bestaande routes die zijn opgenomen in de afvalkalender te optimaliseren", zegt hij. Ook kan elke planning worden gebruikt samen met onze mobiele oplossing met ingebouwde guided navigation. Behalve dat sluit intelligente optimalisatie naadloos aan op AMCS Enterprise Management en kan het worden geïntegreerd met elke type ERP-systeem. Vooral door die toegevoegde waarde is het systeem wereldwijd de meest krachtigste optimalisatie-oplossing voor de afvalindustrie."

Intelligente optimalisatie verbetert efficiëntie en verminder operationele risico’s

De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat AMCS Intelligente Optimalisatie een serie aan voordelen biedt. Zo daalt de tijd voor de planning en administratie aanzienlijk met 25% tot 75%. Dit geldt ook voor optimalisatie van de routes waar 25 tot 90% tijd kan worden bespaard. Ook zijn er 5 tot 25% minder inzamelvoertuigen nodig voor het uitvoeren van dezelfde routes. Behalve dat verbeteren de routekwaliteit, de tevredenheid van medewerkers en kan er aanzienlijk flexibeler worden gepland. Bovendien wordt de service aan klanten beter, die zelfs wel tot 100% kan toenemen. Door intelligente optimalisatie daalt bovendien het aantal gereden kilometers met 5% tot 25% en leidt daardoor tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

Afvalinzamelaar Twente Milieu zet AMCS Intelligente Optimalisatie in voor het ledigen van ondergrondse containers. Op basis van de informatie van het vulgraadniveau die de sensors doorgeven plant de slimme software dynamisch de ledigingsorders op de meest efficiënte route. Hierdoor zijn er minder inzamelvoertuigen nodig en kunnen chauffeurs elders worden ingezet. De slimme optimalisatiesoftware van AMCS draagt zo bij aan het verhogen van de operationele efficiëntie alsook aan het verminderen van operationele risico's. Door de gebruiksvriendelijkheid van de route-oplossing verhoogt het bovendien de tevredenheid van medewerkers waardoor het personeelsverloop minder groot is.

AMCS Platform

AMCS Intelligent Optimisation is een van de zes oplossingen van AMCS Platform. Daartoe behoren ook enterprise management, Mobile Workforce, voertuigtechnologie AMCS Digital Engagement en AMCS Analytics. Alle zes oplossingen passen naadloos als een puzzel in elkaar waardoor ze samen de geïntegreerde end-to-end SaaS-oplossing vormen voor de afval- en recyclingindustrie.

Hierdoor verbetert AMCS Platform de operationele efficiëntie, vergroot het zowel de omzet als de marges en draagt het bij aan het halen van duurzaamheidsdoelen. AMCS zet die woorden kracht bij met een team van 200 productontwikkelaars en door jaarlijks 20% van de omzet te investeren in productontwikkeling.

Oplossingen zoals intelligente optimalisatie, de customer portal en Mobile Workforce zijn ook geïntegreerd in de bestaande software die AMCS-klanten gebruiken. Hierdoor biedt AMCS alle klanten de mogelijkheid om te profiteren van de innovatieve software van de AMCS Group.

Groningen truck underground bins

Sustainable waste collection in liveable cities using forecasting algorithms

Free webinar for municipalities, waste management companies and waste transporters

Join us for a free webinar hosted by Martijn Schimmer as he explores the advantages of using intelligent route optimisation software for collecting your containers (above and/or underground) on 18 June 2019. Sign up now

Register for the webinar here