Based on your current IP address we detected that you will have the best experience with the following settings: country:Nederland language:Nederlands
scrap metal.jpg (1)

30 jun 2020

Metaalrecyclers kunnen door up-to-date informatie snel schakelen

AMCS Recycling Software wisselt real-time data uit over alle operationele processen

Recycling

Direct reageren op veranderende prijzen of marktfluctuaties. Dat kunnen metaalrecyclers met de AMCS Recycling Software door het real-time uitwisselen van data. Dit blijkt uit een interview met twee experts, Martin Weper en Conor Dowd, die allebei jarenlang ervaring hebben in de recyclingindustrie. De branchespecifieke software heeft daardoor volgens hen voor bedrijven een groot voordeel. “Omdat metaalrecyclers bij veranderingen snel kunnen schakelen, versterken ze hun concurrentiepositie."

Complete metaalketen monitoren en beheren met een IT-systeem

Bedrijven kunnen met de AMCS Recycling Software hun complete metaalketen monitoren en managen, wordt duidelijk. De oplossing is speciaal ontwikkeld voor metaalrecyclers en biedt een serie aan specifieke functionaliteiten om operationele recyclingprocessen te digitaliseren en te automatiseren. Voorbeelden zijn contractmanagement, plannen, wegen, het op de werf beoordelen van materialen en het geautomatiseerd verwerken van vrachten van meerdere klanten en met meerdere deelladingen.

De recyclingsoftware biedt ook de mogelijkheid tot materiaal- en voorraadbeheer, inclusief kosten en waarde, en de financiële administratie compleet met een zelfservice portal en documentenbeheer. Het prijsproces is volledig gedigitaliseerd met operationele workflows die real-time data uitwisselen met de weegbrug, de weegschalen op de werf en het centrale ERP-systeem. Beoordeelde materialen en gewichten worden automatisch aan een order gekoppeld. Bovendien kan een klant en/of een leverancier zijn. Het systeem is daarvoor zo ingericht dat elke type order of transactie gestroomlijnd kan worden afgehandeld.

“Real-time inzicht in alle locaties, financiën en marges”

Een compleet overzicht van alle locaties. Met name dat is een van de grote voordelen als metaalrecyclers al hun operationele processen automatiseren met een enkele ‘end-to-end oplossing’. Dit zegt Martin Weper, algemeen directeur van AMCS Recycling Software in Duitsland. “Bedrijven hebben op elke locatie en elk moment een real-time overzicht van zowel de operationele en financiële processen, als de marges. Dat is een enorme pre, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven. Meer dan ooit worden metaalrecyclers nu geconfronteerd met een serie aan uitdagingen”, stelt hij.

Het complexe recyclingproces, de snel veranderende prijzen en de schommelingen op de internationale staalmarkt dwingen bedrijven om snel en flexibel op de veranderingen in te spelen. Bovendien hebben metaalrecyclers te maken met de economische tegenwind van de huidige crisis. Zelfs voor kleinere metaalrecyclers is snel reageren, bijvoorbeeld door direct de prijzen aan te passen, van het grootste belang. Dat kan met dit branchespecifieke IT-systeem. De recyclingsoftware koppelt daarvoor materialen aan actuele prijzen, zoals die van de London Metaal Exchange.”

“Een conventioneel ERP-systeem werkt niet voor deze markt

Omdat de AMCS Recycling Software de complete metaalketen digitaliseert en automatiseert is deze oplossing toonaangevend in de markt. Dit stelt Conor Dowd, Head of Sales Waste & Recycling Solutions bij AMCS voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland. “De ‘end-to-end oplossing’ kan in hetzelfde IT-systeem elk operationeel proces aan: van inkoop, het beoordelen van materialen, recycling, betalen op basis van de kwaliteit, verkoop, voorraadbeheer en de financiële administratie. Daarom werkt een conventioneel ERP-systeem ook niet in deze markt. Metaalrecyclers hebben branchespecifieke functionaliteiten nodig om hun bedrijfsprocessen efficiënt in te richten en te stroomlijnen. Ik weet uit jarenlange ervaring in de afval- en recyclingindustrie dat standaard ERP-systemen dat niet kunnen bieden.”

Conor Dowd kan dat ook wel verklaren. “Metaalrecyclers kopen materialen in, recyclen ze en verkopen ze weer. Met andere woorden: ze voegen waarde toe om ze daarna weer te verkopen. Een compleet inzicht in de hele metaalketen is een belangrijke randvoorwaarde om op elk moment zicht te hebben op de prijs van de ingekochte materialen, de kosten om ze te recyclen en de beste prijs om ze weer te verkopen. Bedrijven hebben daarvoor continu up-to-date informatie nodig van alle materialen in de keten – van inkoop tot en met de voorraden die klaar zijn voor de verkoop. Omdat bedrijven met de recyclingsoftware materialen real-time kunnen volgen steekt deze oplossing met kop en schouder boven elk ander ERP-systeem uit dat er op de markt is.”

Groningen truck underground bins

Sustainable waste collection in liveable cities using forecasting algorithms

Free webinar for municipalities, waste management companies and waste transporters

Join us for a free webinar hosted by Martijn Schimmer as he explores the advantages of using intelligent route optimisation software for collecting your containers (above and/or underground) on 18 June 2019. Sign up now

Register for the webinar here