Nederlands
Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Contact AMCSBrochures
Blog juli 2019 Updated maart 2023

Metaalrecycling: zal digitalisering belangrijke uitdagingen in de industrie oplossen?

De wereldwijde metaalrecyclingindustrie groeit in een ongekend tempo. Is digitalisering het antwoord op belangrijke uitdagingen in de sector?

Brochure downloaden

Mark Valdes-Dapena

Metal Solution Expert, Senior Engineer, AMCS Group

De wereldwijde metaalrecyclingindustrie groeit in een ongekend tempo als gevolg van factoren zoals verstedelijking, de verspreiding van industrialisatie, zorgen over ecologische duurzaamheid en wet- en regelgeving met betrekking tot metaalschroot. Momenteel is de grondstof die wereldwijd 40% van het staal produceert gerecycled staal.

Uiteraard zijn de kansen grenzeloos, maar naarmate de industrie groeit, groeien ook de uitdagingen voor C-Suites, wat aangeeft dat nieuwe oplossingen en manieren van denken nodig zullen zijn om te slagen. Laten we eerst eens kijken naar de industrie zoals deze er nu uitziet en vervolgens oplossingen voor uitdagingen aanpakken.

De staat van de industrie

De wereldwijde schrootrecyclingindustrie is de VS $ 280 miljard (€ 250 miljard) waard. Verwacht een omzetgroei van 3% in 2024, tot 340 miljard dollar. De voorspellingen variëren, waarbij Reportlinker voorspelt dat de industrie tegen 2023 de VS $ 434,55 miljard zal bereiken. Kibbelen over waardeverschillen op dit punt is het grotere plaatje missen: de industrie zal in een snel tempo blijven groeien.

Een reden kan worden toegeschreven aan opkomende economieën, zoals China, India, Brazilië en Zuid-Afrika. Met economische ontwikkeling komt de behoefte aan metaal, wat kansen biedt voor industriële spelers. Ondertussen is Europa een volwassen markt, maar Noord-Amerika, Zuid-Korea en Turkije maken een inhaalslag.

Trends en drijfveren

Een andere belangrijke trend die de wereldwijde groei voedt: belangrijke industrieën wenden zich tot gerecycled metaal. Die belangrijke industrieën, zoals de auto-industrie en de bouw – een bloeiende sector dankzij verstedelijking – kiezen voor gerecycled metaal. Achter de beslissingen van deze industrieën zitten meerdere drijfveren. Het herhaaldelijk recyclen van metaal tast de eigenschappen van de materialen niet aan, terwijl het ook helpt het gebruik van aanlandingen te beperken, de kosten te verlagen en hulpbronnen efficiënt te beheren.

Duurzaamheid is een groot probleem. Het gaat niet alleen om het bewegen in de richting van een circulaire economie door vast afval weg te leiden van stortplaatsen en het om te zetten in nuttige producten. Door gerecyclede metalen te gebruiken, hoeven deze industrieën niet afhankelijk te zijn van mijnbouwactiviteiten die habitats vernietigen.

En hier komen we bij de kwestie van wet- en regelgeving, een cruciale zakelijke drijfveer voor de industrie.

Verschillende regels voor verschillende landen

Traditionele schrootstromen naar China zijn de afgelopen vijf jaar door wetgeving op zijn kop gezet, wat heeft geresulteerd in limieten en verboden op bepaalde soorten schroot.  Metaalhandelaren die zaken willen doen met China moeten aan extreem hoge eisen voldoen. (Het Amerikaanse bedrijf SA Recycling heeft een nieuwe lijn geïnstalleerd om gerecycled aluminium te wassen zodat het ongerept is.)

Wat er in China gebeurt, is de opkomst van verwerkingsmarkten. Dat wil zeggen, schroot wordt geïmporteerd voor verwerking, sortering en soms smelten of raffineren tot koper en aluminium dat kan worden geëxporteerd naar andere markten voor gebruik als productiemateriaal.

Natuurlijk heeft elk land zijn eigen agenda met betrekking tot schroot, die zijn wet- en regelgeving dicteert. Sommigen leggen bijvoorbeeld beperkingen, belastingen en heffingen op aan de export van schroot met als doel het spul thuis te houden. Hun doel is om gemakkelijk toegang te krijgen tot grondstoffen tegen een prijs die ze zich kunnen veroorloven. Dan zijn er landen met kustlijnen die investeerden in uitgebreide scheepvaartinfrastructuur, zoals Groot-Brittannië en Nederland, die afhankelijk zijn van de export van metalen. De VS hebben, in een poging om hun afhankelijkheid van geïmporteerd metaal te verminderen, forse tarieven op de invoer van staal en aluminium geslagen.

Voor metaalhandelaren is het bijhouden van de verschillende wet- en regelgeving een fulltime baan op zich.

Voorraaduitdagingen

Hier is niets veranderd, maar de problemen blijven bestaan en blijven bedrijven kwellen. Een bedrijf kan balen materiaal op een schroothoop hebben staan, maar geen idee hebben of het te koop is. Iemand binnen het bedrijf, misschien op een andere locatie, heeft het misschien aan een verkoop toegezegd. Zonder goed voorraadbeheer hebt u uw organisatie mogelijk blootgesteld aan een longpositie of te veel toegezegd aan verkopen.

Dan is er het dilemma van het omgaan met een materiaal dat misschien is gekocht als een classificatie of klasse, maar misschien als iets anders wordt verkocht. En hoe wordt het materiaal bijgehouden? De uitdaging hierbij is om efficiënt voorraadbeheer te organiseren en te onderhouden.

Uitdagingen in de supply chain

Iedereen in de toeleveringsketen, of het nu gemeenten of particuliere bedrijven zijn, voelt de druk om manieren te vinden om de kosten in het recyclingproces te verlagen.

Marktfactoren verlagen de winstmarges. En dan is er de moeilijkheid die ontstaat door het recyclen van zoveel van de producten van vandaag - een mobiele telefoon bevat bijvoorbeeld ongeveer 40 verschillende metalen. Recycling moet economisch zinvol zijn om levensvatbaar te zijn.

Wat kan helpen is het vereenvoudigen van de coördinatie van individuele supply chain-leden en het verhogen van de efficiëntie? Het afbreken van silo's, zowel intern als extern, is van cruciaal belang, net als andere factoren.

Hoe vind je schaalvoordelen? Waar zit het concurrentievoordeel? Dat zijn de vragen die gesteld worden. Het antwoord is om het afval in hun eigen processen te verwijderen en op een geïntegreerde, collaboratieve manier te werken,

De volgende vraag is: hoe kan dat worden bereikt?

Concurrentievoordeel: digitalisering

Met zoveel procesinefficiënties in de industrie is metaalrecycling rijp voor disruptie. Gemeenten en bedrijven die hun metaalrecyclinginspanningen een vliegende start willen geven, moeten kijken naar het onderdeel dat de circulaire economie mogelijk maakt: digitalisering.

Iedereen die nog steeds afhankelijk is van papieren processen werkt in het Krijt. Eén meteoor en ze worden weggevaagd. Metaalrecycling is gewoon te complex om op een andere manier dan digitaal te werken, vooral wanneer elk gebied afhankelijk is van het andere, zoals compliance en voorraadbeheer.

Digitaal gaat over de gebruikerservaring en de waarde die het oplevert, die in alles voelbaar is, van voorraadbeheer en barcodering tot verbeterde automatisering, afstemming - waar we het hier over hebben, is het gemakkelijk maken om processen te vereenvoudigen. Digital biedt een venster op de volledige activiteiten van een bedrijf. Zo kunnen bedrijven de verspilling in hun processen verminderen.

Laten we eens kijken naar de huidige trends in digitale oplossingen en waarom bedrijven deze implementeren:

De waarde van een ERP

Enterprise Resource Planning (ERP) zal – als het de beste in zijn klasse is – de activiteiten stroomlijnen door elk aspect van een bedrijf te integreren, van inkoop tot supply chain – helemaal tot aan finance, en schaalbaar met bedrijven naarmate ze groeien.

Dit gaat allemaal over informatie die nauwkeurig en gemakkelijk toegankelijk is. Een best-in-class ERP-oplossing lijkt veel op een Zwitsers zakmes. Het verpakt nogal wat in één pakket, van commercieel en operationeel tot logistieke en financiële tools.

Eenvoudigere nalevingsrapportage

Een goede ERP maakt het omgaan met trade compliance en regelgeving makkelijker en sneller te rapporteren. Het verwijdert de complexiteit door processen te automatiseren en te standaardiseren. Het onderscheidt voor de gebruiker lokale, nationale en wereldwijde wetten. Er worden bijvoorbeeld specifieke nalevingsvereisten voor elk materiaal benadrukt.

Doorzichtigheid

Het juiste ERP biedt volledige transparantie in elk aspect van een bedrijf: aankopen, verkopen, contracten, prijzen, voorraad, werfactiviteiten, vracht, verrekeningen, schaaltransacties - noem maar op. Met alles recht voor de gebruiker kan hij of zij zelfs interne fraude herkennen. Als een lading is overschat of een ticket de voorraad heeft opgeblazen, ziet de gebruiker deze.

Nauwkeurige inventarisatie

Transparantie geeft u ook een nauwkeurig beeld van uw inventaris. Een bedrijf weet niet altijd waar ze voor betalen tijdens de overdracht van grondstoffen naar afgewerkte goederen. Een ERP kan zorgen voor een efficiënt schrootverwerkings- en distributiesysteem.

Met behulp van barcodes wordt elke keer dat een transactie op de weegschaal wordt gedaan, de voorraad in real-time in het ERP aangepast. Hierdoor weet de gebruiker precies wat er met materialen aan de hand is en wat de kosten van die materiaalsoort zijn. Deze rapportage verwijdert het giswerk volledig. Het bedrijf heeft nu een waarheidsgetrouw en nauwkeurig beeld van zijn inventaris en kan zijn levenscyclus volgen.

De waarde van mobile workforce management

Een mobiele oplossing met een touchscreen-apparaat is van onschatbare waarde wanneer het functies heeft die specifiek zijn voor recycling en is gekoppeld aan uw database. Het gaat om beter asset management, mogelijk gemaakt door digitale technologie.

De werfmeester kan niet alleen de vrachtwagens op de werf besturen, maar ook het materiaal nivelleren. Dit is vooral voordelig bij verpakt non-ferro voorraadbeheer, dat een betere controle biedt en de mogelijkheid biedt om de levenscyclus van dat materiaal te volgen.

Hoe het werkt is simpel. De weegschaalmaster registreert de eerste weging. De yardmaster kan vervolgens de truck op zijn apparaat zien en de goederen selecteren met het aanraakscherm. Hij kan de lading in meerdere goederen per percentage toewijzen en aftrekposten voor de hele lading of per grondstof toevoegen. De gegevens kunnen vervolgens beschikbaar worden gesteld op de schaal, waar het schaalmodel kan zien dat de beoordeling is voltooid. Dit vermindert het risico op miscommunicatie aanzienlijk. Een extra bonus: het apparaat kan ook foto's maken en deze koppelen aan de goederen op het ticket.

Mobile workforce management maakt het proces geautomatiseerd en efficiënter met verbeterde reconciliatie, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen.

Brochure downloaden

Intelligente optimalisatie

Transport van schroot is een ander gebied waar de kosten kunnen worden verlaagd door efficiëntie te creëren. Een best-in-class intelligente optimalisatie is een ongelooflijk eenvoudig te gebruiken digitale oplossing. Het verlaagt de logistieke kosten drastisch met mogelijkheden die variëren van routeoptimalisatie tot het ondersteunen van operationele en postoperatieve bedrijfsprocessen. Dit omvat onder andere geautomatiseerde routeslotting en tijdslotting voor prijsoptimalisatie, resourcebeheer, co-planning van onderaannemers en zelffacturering.

Het gebruiksgemak komt voort uit een visuele presentatie van ongeplande en geplande bestellingen. Kies voor degenen die de drop-and-drag-methode gebruiken, waardoor het verzenden of wijzigen van bestaande bestellingen naadloos verloopt. Intelligente optimalisatie kan werken met RFID-tags, transponders en GPS om de locatie van hun containers en vrachtwagens op elk gewenst moment te volgen. Vrachtwagenchauffeurs kunnen mobiele dataverzamelaars meenemen om te werken met barcodes of transponders, wat automatische bediening van de weegschaal mogelijk maakt. Download eenvoudig de informatie die is opgeslagen tijdens een volledige run. Dat is het. Gebruikers kunnen tussen de 25% besparen - 75% in administratieve planningstijd terwijl hun aantal vrachtwagens op de weg met maximaal 15% wordt verminderd.

Voor al deze oplossingen is het de moeite waard om eraan te herinneren: we hebben het over de beste oplossingen in zijn klasse.

Niet alle ERP's, mobiele personeelsoplossingen, intelligente optimalisatiesystemen of andere digitale tools worden op dezelfde manier gemaakt.

Brochure downloaden

Advies bij het kiezen van digitale oplossingen

Een ERP-oplossing vormt de kern van uw platform, dus laten we hier beginnen. Ga eerst voor een cloud ERP, zodat het kan worden geschaald naar uw behoeften en groei. Dit neemt onderhoud en veiligheid uit handen. Uw provider zal hoe dan ook beter en regelmatiger voor die dingen zorgen, terwijl u uw ERP continu up-to-date houdt.

Kies altijd voor een ERP ondersteund door leveranciers die experts zijn in de branche. Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Als de leveranciers hun handen hebben in andere industrieën, volledig los van metaalrecycling, dan nee, ze zijn geen experts.

Echte experts zullen begrijpen hoe prijs-, meldings-, kwaliteits-, afwikkelings- en betalingsuitzonderingen van invloed zijn op scrap purchase-overeenkomsten en ondersteunende transacties. Ze weten dat de aard van leverancierscommunicatie onregelmatig is en de tijd die nodig is om vragen voor het inkoopteam te beantwoorden is geen kleinigheid. Ze begrijpen dit allemaal en hun EPR-oplossing weerspiegelt dat begrip.

Een ander punt om te overwegen: een aanbieder met ervaring in de industrie ERP's loopt al voor op bedrijven als het gaat om factoren zoals handelsnaleving en regelgeving. Ze houden veranderingen in wetten over de hele wereld in de gaten, zodat bedrijven dat niet hoeven te doen.

De levensader van AMCS is bijvoorbeeld afval- en recyclingbeheer. We hebben contacten binnen bestuursorganen en relevante verenigingen over de hele wereld. We zijn voortdurend in gesprek met beleidsmakers. Zo anticiperen we op nieuwe regelgeving en voeren we wijzigingen door in de ERP-systemen van klanten.

Onze kennis en begrip van de metaalrecycling zijn ook de reden waarom onze AMCS Platform-oplossingen de beste in hun klasse zijn. We kennen de functies die de industrie nodig heeft en hoe we de gebruikerservaring eenvoudig en naadloos kunnen maken.

De mogelijkheden om uw bedrijf naar een nieuw niveau te tillen zijn er. Maak gebruik van digitalisering en je hebt een goede voorsprong om daar te komen.

Deel dit op:

Facebook X LinkedIn

Ontdek wat onze software voor metaalrecycling voor uw bedrijf kan betekenen

Laat AMCS je laten zien hoe je je activiteiten kunt optimaliseren om je winst te verhogen, je efficiëntie te verbeteren en je bedrijf te laten groeien. Het geeft je bedrijf een concurrentievoordeel.

Vraag een demo aan

Metaalrecycling brochure

AMCS Platform helpt schrootrecyclers slimmer en duurzamer te werken. Download onze brochure om erachter te komen hoe.

Brochure downloaden

Resources

Evenement

RWM 2023

Blog

De Benchmark Infographic: Een snelle blik op een diep duik in de industrie

Blog

Navigeren door technologische verschuivingen

Bekijk andere resources

Whitepaper Software voor metaalrecycling

Wij maken snelle bedrijfstransformatie mogelijk en helpen meer dan 600 metaalrecyclingbedrijven wereldwijd om zich aan te passen aan nieuwe marktomstandigheden. Onze softwareoplossing is ontworpen om uw marges te beschermen.

Whitepaper downloaden
DEMO

Vraag een demo aan om te ontdekken hoe onze softwareoplossingen groei en duurzaamheid binnen uw organisatie kunnen stimuleren.

Exploreren Carrières Oplossingen Oplossingsbrochures Blogs Privacy Statement Impressum Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Volg ons op