Based on your current IP address we detected that you will have the best experience with the following settings: country:Nederland language:Nederlands
grading app.png

27 mei 2020

Mobiele app wisselt real-time data uit over gesorteerde metalen

Metaalrecyclers hebben met AMCS Recycling Software 360 graden overview

Weging, beoordeling en verhandeling van materialen

Een compleet gedigitaliseerd proces zonder dat er één vel papier aan te pas komt. Dit is een van de voordelen voor metaalrecyclers die met een mobiele app op de werf de inkomende materialen beoordelen en sorteren. “De app is een geïntegreerd onderdeel van AMCS Recycling Software, zegt Christian Pollklesener, Head of Professional Services bij AMCS Duitsland. “Elk onderdeel van het proces wordt automatisch geregistreerd en de data real-time uitgewisseld met de backoffice. Daardoor is alle informatie altijd up-to-date en centraal beschikbaar in het systeem. Dit verminderd de kans op fouten en voorkomt daardoor elke mogelijke onduidelijkheid.” 

Hij noemt deze en andere voordelen van de end-to-end oplossing in een webinar speciaal opgenomen voor metaalrecyclers. Daarin laat hij ook zien hoe de mobiele app in de praktijk werkt; van het aanmaken van een transactie in het centrale systeem tot en met het gebruik van de app, inclusief het automatisch koppelen van de informatie van het gesorteerde materiaal aan de betreffende order.

Bekijk hier het webinar over het mobiel met de app sorteren van materialen.

Informatie centraal beschikbaar, inclusief foto’s

Transacties voor inkomende materialen worden aangemaakt in het centrale systeem en zijn daarna automatisch beschikbaar in de mobiele app, vertelt Christian Pollklesener in het webinar. “Het gaat om alle relevante informatie, zoals het gewicht, de tijd en foto’s van het kenteken op de weegbrug. Dat laatste is belangrijk”, benadrukt hij. “Vooral omdat er tegelijkertijd meerdere trucks op de werf kunnen zijn. Het systeem volgt – zoals wij dat noemen – één specifieke truck; vanaf de weegbrug, het lossen op de werf, het sorteren van de materialen met de mobiele app, het wegen van de deelladingen tot en met het uitwegen van de truck.”

De mobiele app biedt ook andere functionaliteiten, maakt Pollklesener duidelijk. “Voorbeelden zijn het maken van foto’s tijdens het lossen van de truck en een close-up van de gesorteerde materialen. Ook kan een lading worden gesplitst, inclusief het percentage van de deellading en de bijbehorende foto. Bovendien registreert de mobiele app de verontreiniging van de lading. Als daarvoor prijs- en kwaliteitsaanpassingen nodig zijn, legt het systeem dat automatisch vast en om welk percentage van de lading het gaat. Gesorteerde materialen zijn direct beschikbaar in het centrale systeem, inclusief alle bijbehorende foto's, gekoppeld aan de juiste transactie."

Als de lading is gesplitst, wordt ook het gewicht automatisch voor de deelladingen vastgelegd, samen met de verontreiniging, legt hij verder uit. “Direct daarna koppelt het systeem de prijs aan de verschillende gesorteerde materialen. Ook kan er automatisch een e-mail worden verstuurd naar de klant of de tussenpersoon, bijvoorbeeld dat het materiaal is gesorteerd en dat de informatie daarover beschikbaar is. Zij hebben direct toegang tot het systeem en kunnen voordat ze de factuur versturen eerst een controle uitvoeren, bijvoorbeeld als de kwaliteit afwijkt.”

Discussies over kwaliteit en facturen voorkomen

Doordat data real-time wordt uitgewisseld, kan het sorteerproces op de werf constant worden gemonitord, inclusief het splitsen van ladingen en tussentijdse aanpassingen. Door dit actuele totaaloverzicht weten metaalrecyclers op elk moment wat de status van een transactie is en hebben ze toegang tot de foto van de deellading en informatie over de aanpassingen. Het constant kunnen tracen van materiaalstromen op de werf is volgens Pollklesener een van de andere belangrijke voordelen van het geïntegreerde systeem. “Informatie over een transactie is altijd actueel en compleet: welke materialen zijn gelost en wanneer, het inkomende gewicht, gewichten van de deelladingen, de kwaliteit van het gesorteerde materiaal, eventuele wijzigingen en waarom een vracht is gesplitst.”

Omdat alle inkomende ladingen op de werf worden gevolgd en de bijbehorende informatie geregistreerd, voorziet de end-to-end oplossing ook in geautomatiseerd voorraadbeheer, zegt hij. “Voor metaalrecyclers is voorraadbeheer een uitdaging. Producten zijn niet duidelijk gedefinieerd. Bovendien kopen bedrijven gesorteerde, gerecyclede, verwerkte of opnieuw geclassificeerde grondstoffen. Daardoor bestaat de voorraad zowel uit aangekochte als verwerkte materialen die tijdens verschillende productie- en sorteerprocessen ontstaan. ”

Aan het einde van het webinar noemt hij nog een belangrijk voordeel van de mobiele app voor het sorteren van materialen. “Het real-time vastleggen van de aanpassingen tijdens het sorteerproces voorkomt discussies over de kwaliteit en daarmee ook over de creditnota of factuur.”

Bekijk hier het webinar over het mobiel met de app sorteren van materialen.