Nederlands
Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Contact AMCSBrochures
Blog september 2020 Updated juli 2023

Drie principes voor organisatorisch herontwerp van een enterprise architectuur

Digitale technologieën hebben de verwachtingen van klanten gewekt voor responsieve, naadloze online diensten en met informatie verrijkte producten. Veel bedrijven hebben moeite om aan die verwachtingen te voldoen en zullen blijven worstelen tenzij ze bedrijfsarchitectuur omarmen.

Bel me terug

Conor Dowd

AMCS Director of Product Marketing

Digitale technologieën hebben de verwachtingen van klanten gewekt voor responsieve, naadloze online diensten en met informatie verrijkte producten. Veel bedrijven hebben moeite om aan die verwachtingen te voldoen en zullen blijven worstelen tenzij ze bedrijfsarchitectuur omarmen. Dit schrijven Jeanne Ross en Cynthia Beath in een publicatie in MIT Sloan Management Review. In het artikel werpen de auteurs hun licht op het belang van een enterprise architectuur en wat dit betekent voor het bedrijfsleven.

Veel bedrijven hebben deze uitdaging, zoals benadrukt in het artikel van Jeanne Ross en Cynthia Beath. Hun bedrijven zijn ontworpen rond product verticals. De focus ligt op het optimaliseren van winst en het definiëren van een klantervaring voor dat specifieke product, onafhankelijk van de rest van de organisatie. In de digitale economie draait het echter allemaal om geïntegreerde oplossingen waarbij mensen over productlijnen heen moeten werken. "Om aan deze eisen te voldoen, moeten bedrijven heroverwegen hoe werk wordt gedaan en hoe dat werk afhankelijk is van mensen, processen en technologie", stellen ze.

Om dit te bereiken. bedrijven moeten evolueren naar een digitaal bedrijf. "Om te profiteren van nieuwe technologieën, moeten ze platter, meer evidence-based, meer geautomatiseerd en meer digitaal uitgelijnd worden, zowel verticaal als horizontaal", adviseren Ross en Beath. "Deze ontwerpwijzigingen zullen hen in staat stellen sneller te reageren op zowel operationele problemen als nieuwe zakelijke kansen."

Drie principes voor organisatieherontwerp

Enterprise-architectuur biedt een routekaart voor het herontwerp van organisaties, gebaseerd op drie principes voor het herontwerp van organisaties: 1) enterprise-architectuur verdeelt processen en producten in componenten, 2) krachtige cross-functionele teams implementeren enterprise-architectuur en 3) enterprise-architectuur beïnvloedt de strategie die in het artikel wordt verduidelijkt.

Principe 1: enterprise architectuur verdeelt processen en producten in componenten

De bedrijfsarchitectuur van vandaag draait om het componentiseren van de belangrijkste resultaten van een bedrijf, zoals producten, klantervaringen en kernprocessen van ondernemingen. De sleutel is om duidelijke verantwoording toe te wijzen voor elk onderdeel. De enterprise architectuur ontwerpt de kritische people-process-technologie die zowel operationele excellentie als aanpassingsvermogen aan verandering mogelijk maakt, leggen de auteurs uit.

"In veel bedrijven is bijvoorbeeld betalingsverwerking ingebouwd in veel verschillende producten. In plaats van betalingen in elk product afzonderlijk te ontwerpen, kan één team de technologie en processen ontwerpen die nodig zijn voor de betalingsverwerking voor alle producten. Dat maakt van betalingsverwerking een van deze people-process-technology bundels, een herbruikbaar onderdeel. Medewerkers kunnen processen en technologieën voortdurend verbeteren in reactie op de veranderende behoeften van de klanten en producteigenaren die de belanghebbenden van de componenten zijn. Het onderdeel wordt een levend bezit in het bedrijf."

Vroege onderzoeksresultaten geven aan dat componentisatie organisaties helpt om gegevens effectiever te gebruiken en sneller te reageren op zakelijke kansen. "Elk nieuw onderdeel voegt waarde toe wanneer het wordt geïmplementeerd. Bedrijven kunnen de ontwikkeling van nieuwe componenten in scène brengen als het duidelijk is dat ze waarde zullen creëren", aldus de auteurs.

Principe 2: empowered cross-functionele teams implementeren enterprise architectuur

Het creëren van people-process technologie vereist een verschuiving van traditionele managementbenaderingen. Om dit nieuwe model te laten werken, zijn teams nodig met leden die verantwoordelijk zijn voor de processen en technologie die hun doelen definiëren, schrijven Jeanne Ross en Cynthia Beath. "Leiders houden teams verantwoordelijk voor het behalen van die doelen en geven hen, net zo belangrijk, de autonomie om dat te doen."

Om hun missies te vervullen, hebben componentteams meestal divers talent nodig, vervolgen de auteurs in de publicatie. "De inspanning op het gebied van enterprise-architectuur vereist dus niet alleen het onderdeel van het bedrijf, maar ook het toewijzen van cross-functionele teams van experts aan elke eenheid. Medewerkers moeten de proces- en technologievereisten van het onderdeel begrijpen, dus de meeste teams hebben productexperts, softwareontwikkelaars en specialisten op het gebied van gebruikersontwerp nodig."

Principe 3: Enterprise architectuur beïnvloedt strategie

Door in te spelen op de vraag van klanten, identificeren mondige teams natuurlijk nieuwe kansen die zijn geïnspireerd door de mogelijkheden van digitale technologieën, schrijven ze. "Ze pakken strategische doelstellingen aan, herformuleren tegelijkertijd de strategie op basis van continu leren over wat klanten willen en wat digitale technologieën mogelijk maken."

In deze context wordt strategie zowel een top-down als bottom-up oefening, die te lezen is in het artikel. "Leiders creëren nieuwe teams om nieuwe kansen te grijpen. Wanneer bedrijven teams financieren in plaats van strategische initiatieven of systeemontwikkelingsprojecten, kunnen die groepen vrijwel onmiddellijk reageren op wat digitale muziekdienst Spotify bijvoorbeeld de 'weddenschappen' van het bedrijf noemt. Ondertussen kunnen componentteams doelen herformuleeren die gericht zijn op het implementeren van strategie op hoog niveau."

Over de auteurs:
Jeanne Ross en Cynthia Beath zijn co-auteurs van Designed for Digital: How to Architect Your Business for Sustained Success (MIT Press, 2019). Ross was bijna 27 jaar hoofdonderzoeker voor mit's Center for Information Systems Research. Beath is professor emerita van informatiesystemen aan de McCombs School of Business aan de Universiteit van Texas in Austin.

Deel dit op:

Facebook X LinkedIn

Laat ons zien wat het AMCS Platform voor jou kan doen!

Laat AMCS je laten zien hoe je je activiteiten kunt optimaliseren om je winst te verhogen, je efficiëntie te verbeteren en je bedrijf te laten groeien.

Vraag een demo aan

Webinar on Demand: AMCS Platform Overzicht

Dit webinar geeft een inleidend overzicht van AMCS Platform, de end-to-end cloudoplossing die volledig inzicht geeft in uw activiteiten.

Bekijk webinar on demand nu

Resources

Brochure

AMCS BETALEN VOOR LEVERANCIERSBETALINGEN VOOR METAALRECYCLINGBEDRIJVEN

Webinar

Innovaties in de circulaire economie: AI in Grondstoffenbeheer

Evenement

ESG Europe Summit

Bekijk andere resources

Klaar om uw digitale reis te beginnen?

Blijf op de hoogte door je nu aan te melden voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
DEMO

Vraag een demo aan om te ontdekken hoe onze softwareoplossingen groei en duurzaamheid binnen uw organisatie kunnen stimuleren.

Exploreren Carrières Oplossingen Weg Privacy Statement Impressum Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Volg ons op