Nederlands
Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Contact AMCSBrochures
Blog november 2020 Updated juli 2023

Kennis delen over innovatieve smart city concepten belangrijk

Rapport 'Smart cities in the G40' toont 400 voorbeelden van projecten in Nederland

Brochure downloaden

Rapport 'Smart cities in the G40' toont 400 voorbeelden van projecten in Nederland

Het delen van kennis over nieuwe technologieën met Nederlandse gemeentebestuurders die verantwoordelijk zijn voor afvalinzameling in Nederland. Volgens wethouder Wim Willems van de gemeente Apeldoorn is dit de kernwaarde van het rapport 'Smart cities in the G40' waaraan hij als co-voorzitter van de Nederlandse G40 Smart Cities-groep deelnam.

Dankzij de ervaring om mee te werken aan het samenstellen van het rapport 'Smart cities in the G40' weet wethouder Willems nu dat Smart technologie er in alle soorten en maten is. "Zoals een camera op een verzamelvoertuig die foto's van lastig onkruid kan delen om ongewenst groen in de openbare ruimte aan te pakken", was slechts een voorbeeld dat hij aanhaalde.

Het interview met hem is doorspekt met vele andere voorbeelden, zoals de on-demand afvalinzameling en sensoren die het vulniveau van een container op het platteland registreren. Maar ook vijf bedrijven die gezamenlijk bedrijfsafval inzamelen in het centrum van Haarlem, in samenwerking met de gemeente.

Samen werken aan opschaling smart city

Vanuit zijn eigen gemeente haalt Willems het voorbeeld aan van de aannemer, een track and trace systeem voor containers. "Dat project maakt ook deel uit van het G40-rapport. Het delen van kennis en ervaring is belangrijk om het bewustzijn te vergroten en te laten zien hoe innovatieve technologie smart cities-projecten kan stimuleren", benadrukt hij.

Voor de wethouder was dit ook een reden om met zijn collega-bestuurders in gesprek te gaan. "Ik was op zoek naar projecten bij de andere 39 gemeenten. Het uitwisselen van informatie versterkt het netwerk en legt daarmee de basis voor het opschalen van projecten. Waarom zou elke stad het wiel opnieuw uitvinden als de kennis al beschikbaar is?"

Er gebeurt ongelooflijk veel, zegt hij. "Het rapport laat zien wat we al doen. De volgende stap is samenwerken. Waarom zouden we alle afvalinzamelaars door het centrum laten rijden als we door de krachten te bundelen, zoals in Haarlem, dat aantal voertuigen kunnen verminderen? Met alle voordelen van dien, zoals minder overlast, een vermindering van de CO2-uitstoot en een efficiëntere inzameling dankzij vulniveausensoren".

Efficiëntere afvalinzameling door innovatieve technologie

Afval is een issue in elke gemeente, zegt Willems. "Hoewel er veel te winnen valt, zijn wethouders niet altijd op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen. Zoals een sensor die aangeeft wanneer een burger zijn of haar bak buiten heeft gezet om geleegd te worden. Op basis van deze gegevens weet het gecentraliseerde systeem hoeveel containers er geleegd moeten worden en hoeveel inzamelvoertuigen daarvoor nodig zijn. Een efficiënte afvalinzameling betekent niet alleen de mogelijkheid om middelen efficiënt in te zetten, maar ook om minder kilometers te rijden en daarmee de CO2-uitstoot te verminderen."

Dat laatste is volgens hem een essentiële voorwaarde voor een duurzame en leefbare stad. "Voor Apeldoorn zijn mobiliteit en duurzaamheid belangrijke thema's voor smart city-projecten. Zoals verkeerslichten die met elkaar praten om een doorgaande verkeersstroom te coördineren. Dit heeft meerdere voordelen, zoals minder brandstofverbruik door een afname van remmen en accelereren en dus meer kostenbesparingen voor bedrijven."

De fiets is een centraal aandachtspunt in het lokale beleid van de stad Apeldoorn, zegt Willems: "Het project 'Fietsvriendelijk Apeldoorn' heeft bijvoorbeeld een slimme verbinding tussen de verkeerslichten en het landelijke weerstation. Bij dreigend slecht weer kunnen verkeerslichten worden uitgeschakeld voordat de regen komt, waardoor fietsers groen licht krijgen om hun reis sneller af te ronden. Ongeveer 60% van de Apeldoornse verkeerslichten maakt nu deel uit van dit netwerk. Als bewoner ben je je misschien niet bewust van deze connected technologie om je heen, maar toch ben je de naderende regen altijd een stap voor door deze slimme connected verkeerslichten!"

Deel dit op:

Facebook X LinkedIn

Laat ons zien wat het AMCS Platform voor jou kan doen!

Laat AMCS je laten zien hoe je je activiteiten kunt optimaliseren om je winst te verhogen, je efficiëntie te verbeteren en je bedrijf te laten groeien.

Vraag een demo aan

AMCS Afvalplanner Lite (Smart City) brochure

Optimaliseer uw afvalinzamelingsproces voor efficiëntie en duurzaamheid met smart city-oplossingen voor kleinere wagenparken.

Brochure downloaden

Resources

Evenement

ESG Europe Summit

Evenement

Innovatie en duurzaamheid voor een circulaire economie

Blog

De Benchmark Infographic: Een snelle blik op een diep duik in de industrie

Bekijk andere resources

AMCS Afvalplanner Lite (Smart City) brochure

Optimaliseer uw afvalinzamelingsproces voor efficiëntie en duurzaamheid met smart city-oplossingen voor kleinere wagenparken.

Brochure downloaden
DEMO

Vraag een demo aan om te ontdekken hoe onze softwareoplossingen groei en duurzaamheid binnen uw organisatie kunnen stimuleren.

Exploreren Carrières Oplossingen Weg Privacy Statement Impressum Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Volg ons op