Nederlands
Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Contact AMCSBrochures
Nieuws oktober 2016 Updated december 2023

Is de tijd voor PAYT aangebroken?

Downloaden

Mark Abbas, Chief Marketing Officer voor AMCS bespreekt recente steun voor PAYT-systemen en de vraag of veranderingen in het economische, technologische en sociale landschap betekenen dat de tijd rijp is om de invoering ervan te versnellen.


De invoering van 'Pay As You Throw' (PAYT) of 'Pay By Weight' (PBW) in de gemeentelijke sector is de laatste tijd een populair gespreksonderwerp geweest. De voorzitter van het Local Authority Recycling Advisory Committee (LARAC) en veel prominente personen uit de sector staan nu openlijk achter de invoering ervan.

PBW-systemen bieden lokale overheden een geweldige kans om diensten nauwkeuriger te begroten, de operationele efficiëntie te verbeteren en de materialen waarvoor ze verantwoordelijk zijn beter te beheren. Tegelijkertijd bieden ze inwoners een extra mogelijkheid om hun eigen huishoudelijke rekeningen in de hand te houden.

De introductie ervan is echter niet zonder uitdagingen. Er heerst nog steeds een wijdverbreide perceptie dat PBW gewoon een 'sluipbelasting' is om overheden in staat te stellen bewoners meer in rekening te brengen voor hun diensten, een perceptie die de industrie nog niet volledig van zich heeft kunnen afschudden. Er heerst ook bezorgdheid dat PBW zal leiden tot meer sluikstorten of het verbranden van afval om de heffingen te ontduiken, zoals gebeurde op het platteland van Ierland na de invoering van PBW.

In het huidige klimaat moet de business case voor investeringen in deze extra capaciteit ALSO steeds robuuster worden. Hoewel boordsystemen nu zeer kosteneffectief zijn, vormen ze nog steeds een aanzienlijke investering voor exploitanten. In commerciële en industriële sectoren hebben verbeteringen in vlootefficiëntie en materiaalbeheer, in combinatie met toegenomen automatisering en verbeterde managementinformatie, de tijd verkort om een aanzienlijk rendement op de investering te realiseren. Kan dit werkelijkheid worden in de publieke sector?

De markt, technologie en economie blijven zich ontwikkelen en innoveren. In de afgelopen tijd hebben we een aantal ontwikkelingen gezien in weegtechnologie aan boord die het zowel praktischer als betaalbaarder hebben gemaakt. Het resultaat is dat er nu systemen beschikbaar zijn voor gebruik op de meeste voertuig- en lifttypen, waaronder split bin- en trade liften.

Eén belangrijke ontwikkeling is dat voertuigfabrikanten nu voertuigen leveren met een hefinrichting die al is voorbereid voor de installatie van weegapparatuur. Dit verlaagt de kosten voor het achteraf monteren van kits op oudere voertuigen aanzienlijk, omdat er geen extra fabricage nodig is. Het vermindert ook de tijd dat voertuigen van de weg moeten, wat altijd een belangrijke overweging was.

De technologie van de weegsystemen zelf is ook verbeterd. Elke heftruck kan nu worden uitgerust met een weegstaaf, zodat twee of meer verschillende huishoudbakken onafhankelijk van elkaar en tegelijkertijd kunnen worden gewogen. Door dit dynamische ontwerp is het niet meer nodig om de lifter te stoppen voor een nauwkeurige gewichtsuitlezing, zodat dit geen invloed heeft op de productiviteit van een voertuig.

Historisch gezien vereisten systemen veel bedrading en aansluitingen omdat elk element afzonderlijk werd geïnstalleerd. Dit maakte het aanpassen en kalibreren tijdrovend en uiteindelijk duur. Moderne systemen hebben de interfaces met de lifterbesturing sterk verbeterd, waardoor er minder sensoren en signalen nodig zijn. Dit maakt de installatie eenvoudiger, verlaagt de kosten van onderdelen en minimaliseert de potentiële storingspunten, waardoor de betrouwbaarheid toeneemt.

Deze technologische verbeteringen betekenen dat we nu misschien een punt hebben bereikt waarop we serieus moeten overwegen of het mogelijk is om over te stappen van een flat charging-systeem op een eerlijker variabel tariefmodel. Door de druk op zowel het budget van de lokale overheid als dat van huishoudens lijkt het verstandig om iets te doen aan het feit dat afval eigenlijk de enige nutsvoorziening is waar inwoners geen directe controle over hebben. Zware afvalproducenten profiteren ten koste van zuinige, afvalbewuste consumenten.

De mogelijkheid om een dienst aan te bieden waarbij inwoners alleen betalen voor het afval dat zij produceren, is niet alleen eerlijker, maar zou ongetwijfeld een gedragsverandering stimuleren die leidt tot een grotere beschikbaarheid van secundaire grondstoffen en een verlaging van de verwijderingskosten.

Deze systemen hebben ook een veel breder toepassingsgebied. De informatie die ze verschaffen kan worden gebruikt om aanzienlijke kostenbesparingen en milieuvoordelen te realiseren door een verbeterde operationele efficiëntie en een sterk verbeterde rapportagemogelijkheid. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

PBW biedt een win-win voor zowel de dienstverlener als de consument. Het economische klimaat betekent dat gemeentelijke budgetten bijna zonder uitzondering onder druk staan en dat afvalmanagers manieren moeten vinden om efficiënter te werken. Deze druk is ook terug te vinden in het budget van elk huishouden.

De communicatie over de voordelen van deze verandering voor een beter beheer van huishoudelijk afval is de sleutel tot succes. Consumenten moeten begrijpen hoe transparante systemen hen in staat stellen meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen rekeningen en deze dienovereenkomstig te verlagen.

We hebben de technologie en de ROI-argumenten, nu komt het erop aan de harten en hoofden van het grote publiek te winnen.

Deel dit op:

Facebook X LinkedIn

Klaar om te zien wat AMCS kan doen voor jouw gemeentelijke afval- en recyclingbedrijf?

Ontdek hoe het AMCS Platform uw kosten zal verlagen en uw operationele efficiëntie zal verhogen.

Vraag een demo aan

Brochure PAYT

End-to-end Pay As You Throw-oplossing voor de afvalindustrie

Downloaden

Resources

Brochure

AMCS BETALEN VOOR LEVERANCIERSBETALINGEN VOOR METAALRECYCLINGBEDRIJVEN

Evenement

ESG Europe Summit

Evenement

Innovatie en duurzaamheid voor een circulaire economie

Bekijk andere resources
DEMO

Vraag een demo aan om te ontdekken hoe onze softwareoplossingen groei en duurzaamheid binnen uw organisatie kunnen stimuleren.

Exploreren Carrières Oplossingen Weg Privacy Statement Impressum Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Volg ons op